Zuidkust van Schouwen

Zuidkust van Schouwen

Welkom in natuurgebied Zuidkust van Schouwen

Het weidse natuurgebied Zuidkust van Schouwen aan de Oosterschelde bevindt zich aan de zuidelijke kant van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. langs de Oosterschelde fietsen en wandelen staat voor uitwaaien met een prachtig uitzicht over land en water.

Over het natuurgebied Zuidkust van Schouwen

In dit natuurgebied vindt wat bijzonders plaats. De vroegere natuur krijgt op deze plek weer uitvoerig de ruimte. Dit jonge, natte en zilte natuurgebied is bedoeld voor mensen en vogels. Dit is een groen en weids landschap waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. En tijdens het wandelen en fietsen vogels spotten is het echt genieten.

Het Plan Tureluur

Het natuurgebied Zuidkust van Schouwen heeft een speciale status door het natuurontwikkelingsplan genaamd Plan Tureluur dat dateert van 1991. De vogel tureluur is het symbool voor deze nieuwe natuur dat hier is ontwikkeld de afgelopen jaren. De tureluur met oranje snavel en lange poten is het hele jaar te zien in dit natuurgebied.

Aan de Oosterschelde altijd uitwaaien

Tijdens het fietsen of wandelen langs de Oosterschelde zal je steevast uitwaaien met een uitgestrekt uitzicht over land en water. Aan de Zuidkust van Schouwen bevinden zich  talrijke  fietspaden en wandelpaden, om de inlagen heen en langs de kust van de Oosterschelde.

De Plompe Toren bezoeken

De Plompe Toren staat aan de rand van de Oosterschelde. Vroeger behoorde de toren bij het welgestelde dorp Koudekerke. Vanwege de zee die oprukte en ook de dreiging van een nieuwe stormvloed werden de inwoners van Koudekerke gedwongen het dorp te verlaten en ook af te breken. De toren was het enige dat overbleef. In de Plompe Toren is vanaf april 2015 een vernieuwde tentoonstelling geopend, die over het ecosysteem gaat van de Oosterschelde. Ook de cultuurhistorie van de toren en de inlaagdijken worden getoond. Als je vanaf de Plompe Toren kijkt, heb je een schitterend uitzicht over de Oosterschelde. Tip: ga de zeehonden en bruinvissen spotten in het water of landinwaarts de vele vogels. Als je langs de Oosterscheldedijk loopt kan je de oude muraltmuren bekijken

Zuidkust van Schouwen een vogelparadijs

Het natuurgebied Zuidkust van Schouwen is één groot vogelparadijs. Op de voedselrijke zandplaten en slikken zijn duizenden kustvogels aanwezig. Ook landinwaarts in de inlagen vind je diverse vogelsoorten. De vogels zoeken bij laagwater voedsel op de platen en slikken die zich in de Oosterschelde bevinden. Om veilig te overtijen achter de dijk vliegen ze bij hoogwater landinwaarts. Zij aan zij tussen de tienduizenden en honderdduizenden vogels. Dit natuurgebied  maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Oosterschelde en is onderdeel van het Europese netwerk van natuurgebieden Natura 2000.