Volgerland

Volgerland

Welkom in natuurgebied Volgerland

Ondervind hoe het natuurgebied Volgerland zich ontwikkelt. Maak een wandeling door het natuurgebied langs de gevarieerde 5 kilometer lange wandelroute. Het wandelpad leidt je door een afwisselend duinlandschap.

Voor de natuur een belangrijke verbindingszone

Het natuurgebied Volgerland ligt pal onder de vuurtoren van Ouddorp. Circa 100 hectare in de binnen-duinrand ontwikkelt zich een belangrijke natuurverbinding. Deze verbinding is onderdeel van de zogenoemde ecologische hoofdstructuur. Deze vroegere landbouwgronden ontwikkelen zich vandaag de dag tot een schitterende natuur.

De weidevogels ontdekken

Observeer de vogels vanaf diverse uitkijkpunten. Het natuurgebied Volgerland biedt voldoende om naar te kijken! Hoofdzakelijk weidevogels gebruiken de weidse natuur. Deze vogels verlangen naar meer ruimte in Nederland. De kieviet, veldleeuwerik en grutto zijn gelukkig weer in Volgerland te zien.

Ook lepelaars spotten

De kreek heeft men versterkt en de eerste rietkragen groeien aan de oever. Rietvogels zoals de kleine karekiet en de rietgors bouwden in de lente van 2009 hier al nestjes. Lepelaars zoeken hun voedsel aan de oevers van de kreek.

De bloeiende orchideeën

Bijzondere plantensoorten gedijen goed op schraal (voedselarm) grasland. In dit natuurgebied wordt om die reden op sommige stukken land geen mest gebruikt. De koeien van de boer lopen in de zomer door dit natuurgebied. De koeien houden het gewas kort. Zo blijven de graslanden schraal en blijven de unieke planten bloeien in het gebied. Omdat het kwelwater uit de duinen en het regenwater worden vastgehouden, ligt het grondwaterpeil in het natuurgebied Volgerland hoog. Bijzondere planten zullen zo op deze natte en schrale graslanden weer gaan groeien. Bijvoorbeeld de orchideeën.

Wat is er te doen in het natuurgebied Volgerland?

  • Loop de witte wandelroute van 5km door het natuurgebied. Is geopend tussen zonsopgang en zonsondergang
  • Neem uw honden gerust mee. Echter wel aangelijnd.
  • U kunt overnachten op recreatiepark de Klepperstee

Hoe is het natuurgebied Volgerland te bereiken?

U gaat naar de Groenedijk in Ouddorp. Een parkeerplaats vindt u aan het eind van de weg. U wandelt vanaf deze plaats zo het natuurgebied in.