Bloemdijken van Zuid-Beveland

Bloemdijken van Zuid-Beveland

Welkom in natuurgebied Bloemdijken van Zuid-Beveland

Natuurmonumenten beheert in de Zak van Zuid-Beveland ongeveer 80 kilometer bloemdijken. U kunt in het voorjaar genieten van bloeiende meidoorns. En de zomerse geuren en kleuren beleven van wilde marjolein, aardakker of agrimonie tijdens de wandelroute en fietsroute.

De wilde marjolein

Op de bloemdijken van Zuid-Beveland groeien tegen de twintig bedreigde plantensoorten. Bijvoorbeeld wilde marjolein, de ruige anjer en de wollige distel. Deze rijkdom aan bloemen heeft aantrekkingskracht op vlinders zoals het koevinkje, het icarusblauwtje en het oranje zandoogje. In de zomer zijn ook bijen, kevers, zweefvliegen en sprinkhanen in grote getale aanwezig. Voor torenvalk en de steenuil zijn deze insecten een lekkernij.

De dijken zijn bloemrijk

Dichtbij Nisse is er een wandelroute uitgezet door het natuurgebied van 4,5 kilometer. De Schapenboerderij de De Schaapskooi is het startpunt aan de Nieuwkamerseweg 3 4451 NE Heinkenszand. Op deze fietsroute zijn ook veel bloemdijken te bekijken.

De geschiedenis is levend

De Bloemdijken van Zuid-Beveland zijn dijken die rond polders en voormalige getijdenkreken liggen. Ze tonen de voortdurende race tegen het water. Door achtereenvolgende periodes van overstromingen en landwinning ontstond een structuur van binnendijken. Tussen de dijken zijn de welen (kolkgaten) nog een herinnering aan de oude doorbraken. Met een “wandeling door de geschiedenis” beleef je de Zeeuwse cultuurhistorie.

De Bloemdijk met Zeeuwse Melkschapen

Voor het behoud en ontwikkeling van dit buitengewone cultuurlandschap zorgt Natuurmonumenten. Zoals door nieuwe aankopen van dijken of delen van dijken en het onderhoud daarvan. Nadat de bloemen hun zaden hebben verspreid en als de vogels zijn uitgevlogen wordt er pas gemaaid. Op de bloemdijken en de weiden die er tussen liggen grazen de schapen van schapenboerderij de De Schaapskooi en ook koeien. Zij dragen zorg voor een variatie in de vegetatie.