Slot Haamstede

Slot Haamstede

Welkom in natuurgebied slot Haamstede

Slot Haamstede is een combinatie van een indrukwekkend kasteel, een prachtig slotbos en een open duingebied. Deze unieke drie-eenheid vind je nergens anders bij elkaar. Dat maakt Het natuurgebied heel bijzonder. Je maakt een wandeling door de historie en ook een duingebied dat heel dynamisch is. Hier kan je heerlijk uitwaaien en kijken naar vogels. Beleef zelf deze unieke ervaring!

Slot Haamstede is kasteel, bos en duin

Een uniek kasteel met een slotgracht, een slotbos met historie en een duingebied met mooie uitzichten en vogelkijkplekken. Dat is wat natuurgebied slot Haamstede op Schouwen-Duiveland allemaal te bieden heeft.

Natuurgebied slot Haamstede

Het natuurgebied slot Haamstede dankt zijn naam aan het idyllische slot gebouwd in het begin van de 17de eeuw. Binnen word je teruggenomen in de tijd: vanaf de ongedwongen ridderzaal met balkenplafond tot aan de tegelvloer, het meubilair en het wapenbord boven de schouw. Het huidige uiterlijk is grotendeels te danken aan de kroniekschrijver Jacob van den Eynde, die het kasteel na een verwoestende brand opnieuw opbouwde. Eens binnen kijken? Je kunt het kasteel met het ommuurde slotbos bezoeken op open monumentendagen en tijdens excursies en speciale activiteiten.

Slotmuur

Bij het kasteel ligt een slotbos met oude loofbomen in allerlei vormen. Vroeger werd hier hakhout geoogst. Na de Tweede Wereldoorlog stopte men hiermee en groeiden de bomen uit. Het kasteel wordt omgeven door een oude slotmuur. Voel er eens aan, sommige delen bestaan uit eeuwenoude kloostermoppen. Op de bovenrand bloeien vroegeling en kandelaartje en op de muur zelf kun je muurleeuwenbek en muurvaren ontdekken.

Struinen in de Zeepeduinen

In de aangrenzende Zeepeduinen loop je door een afwisselend duingebied met open zand, duinvalleien, duinmeren, bosjes en struiken. Vogels zijn altijd in de buurt. ’s Zomers zingt hier de nachtegaal en kun je de boomleeuwerik horen. Door het kijkscherm bij een duinmeer zie je altijd watervogels. Ook grote dieren doorkuizen het duin. Damhert en ree, maar ook een kudde Shetland pony’s. De paardjes helpen mee om het duin open te houden. In de Zeepduinen liggen ook tientallen bunkers uit de Tweede wereldoorlog. De Walvisbunker, met uitzichtpunt, springt het meest in het oog. In de vele kleinere bunkers overwinteren veel vleermuizen, waaronder zeldzame soorten zoals de franjestaart en baardvleermuis.