Bovenste Bos

Bovenste Bos

Welkom in natuurgebied Bovenste Bos

Denkt u dat Nederland plat is? In Limburg niet en absoluut niet in het Bovenste Bos. In dit natuurgebied vind je dichtbij het Geuldal een heel mooi heuvellandschap met fantastische vergezichten en ook vind je er de kleine oude groeve.

De hellingbossen van Limburg

In het zuiden van de provincie Limburg vind je diverse hellingbossen. Eén er van is het Bovenste Bos. Dit bos, met loofbomen en bovenaan de heuvel naaldbomen, is onderdeel van een uitgebreid boscomplex op de westelijke Geuldalhelling. Het Bovenste Bos bevindt zich op een kalkrijke bodem.

Zeldzame planten en dieren

In het Bovenste Bos groeien bijzondere planten waaronder boswederik en fraai hertshooi. Ook komen er zeldzame dieren voor, zoals de das, eikelmuis en de hazelmuis.

Natuurwaarde vergroot door landschapselementen

Ten noordoosten van het Bovenste Bos is in het grasland een hoogstamboomgaard. De boomgaard en de meidoornhagen die het grasland omringen, zijn landschapselementen die er voor zorgen dat de natuurwaarde van het gebied wordt vergroot.

In Zuid-Limburg wandelen

Je kunt het mergelland verkennen door een mooie wandeling te maken in Zuid-Limburg: zoals de blauwe route, die een lengte heeft van circa 6 kilometer.