Noordal

Noordal

Welkom in natuurgebied Noordal

Maak een mooie wandeling langs de beek de Noor, langs drassige hooilanden (beemden), moerasbos, hoogstamboomgaarden en droge hellingen. In de hooilanden groeien onder meer reuzenpaardenstaart, bosbies en knolsteenbreek.

Over het Noordal

In het Noordal kan je heerlijk wandelen langs de beek de Noor. Je kan langs drassige hooilanden (beemden) lopen, moerasbos, hoogstamboomgaarden en over droge hellingen. In de hooilanden groeien onder meer bosbies, reuzenpaardenstaart en knolsteenbreek. Het Noordal bestaat uit vier delen: Bergenhuizen, Matzedelle, Noorbeemden en Wolfsberg.

De historie is te zien in het landschap

In het Noordal vind je een kleinschalig cultuurlandschap van vroeger, dat onaangetast is, terug. Erg herkenbaar zijn de landschapselementen als holle wegen, graften, de hooilanden, maar ook de poelen die in het natuurgebied aanwezig zijn. Het natuurgebied is onmiskenbaar aan de Belgische Voerstreek verbonden vlak bij Voeren.

Zuid-Limburgse cultuur en natuur

Het Glanrund kwam tot het begin van de 19de eeuw in Zuid-Limburg voor. Hierna is het uit het landschap verdwenen. Intussen is het Glanrund weer in het Limburgse landschap aanwezig. Circa 50 runderen grazen er nu in het gebied Matzedelle. Er is voor deze herintroductie een samenwerking aangegaan tussen Natuurmonumenten, de Vlaamse organisatie Natuurpunt en een particuliere boer uit Limburg. Door de afwisseling in typen landschappen leven hier meerdere soorten vogels en andere dieren. Tevens is het Noordal voor diverse planten een perfecte omgeving. landschapselementen zijn in dit natuurgebied opgeknapt of op orde gebracht, waardoor de leefomgeving meer aantrekkelijk is geworden voor de hazelmuis en de vroedmeesterpad. Mede mogelijk gemaakt met behulp van het Noordal Interreg Project.

De natuurlijke verbinding

Het Noordal zal in de toekomst een verbindingsfunctie vervullen tussen het Geuldal en het Savelsbosch. Dit gebied heeft aansluiting met het Belgische natuurgebied Altenbroek.