West-Brabantse Dijken

West-Brabantse Dijken

Welkom in natuurgebied West-Brabantse Dijken

De dijken in West-Brabant liggen zijn een levende cultuurhistorie. Zij behoren tot het Brabantse dijkenlandschap dat sinds 1700 gestalte kreeg. Niet alleen mooie natuur zie je hier, maar ook het Fort Henricus. Dit fort is opgebouwd als verdediging van de haven van Steenbergen. Is echt een aanrader om te bezoeken.

Over het gebied West-Brabantse Dijken

De Vlietdijk, Mariadijk, Annadijk, Bloemendijk, Kleine dijk, de Heense dijk Oude en de Vlietpolderdijk worden door Natuurmonumenten onderhouden. De mooiste dijken in het natuurgebied zijn de Kleine dijk en de Oude Vlietpolderdijk. Er staan langs de Oude Vlietpolderdijk 250 knotwilgen waar de steenuil en de koolmees hun jongen grootbrengen. De Kleine dijk is speciaal door de meidoorns die in bloei een aangename zoete geur verspreiden. De dijken worden door gedreven vrijwilligers onderhouden. De planten en dieren hebben via de dijken een belangrijke verbinding met de natuurgebieden Steenbergse Vliet en Dintelse Gorzen.

Het fort bezoeken

In het midden van de uitgestrekte natuur, via de Oude Vlietpolderdijk, ligt het Fort Henricus. Dit fort maakt deel uit van de West-Brabantse Waterlinie en is opgebouwd in 1627 als verdediging voor de haven van Steenbergen gedurende de Tachtigjarige Oorlog. Het fort staat op de plek waar in 1594 al eerder een fort heeft gestaan. Het fort is in 1809 voor de laatste keer in paraatheid gebracht vanwege een mogelijke vijandelijke inval in Zeeland. In 1812 werd het fort als verdedigingswerk opgeheven.

Bijzondere plantengroei in de vrije natuur

Op de Oude Vlietpolderdijk vind je de grote kaardebol en de knikkende distel, die fraai in bloei staan tijdens de zomer. Hier groeien ook de gewone agrimonie en de wilde marjolein  vrij in de natuur. Omdat deze beschermde en kwetsbare planten hier groeien en bloeien zijn  grootschalige varkensfokkerijen met succes tegengehouden door Natuurmonumenten.

Wat is er te doen bij de West-Brabantse Dijken?

  • Wandelen of fietsen op en langs de fraaie dijken in deze unieke natuur
  • Het Fort Henricus bezoeken

Voor meer informatie over de natuur in deze regio zie VVV Brabantse Wal.

Hoe zijn de dijken te bereiken?

De Wets-Brabantse Dijken liggen noordwestelijk van Steenbergen en hebben de volgende namen: Annadijk, Bloemendijk, Heense dijk, Kleine dijk, Mariadijk, Oude Vlietpolderdijk en de Vlietdijk.