Dintelse Gorzen

Dintelse Gorzen

Welkom in natuurgebied de Dintelse Gorzen

De Dintelse Gorzen is door de vermenging van zoet en zout water een uitzonderlijk stukje natuur. Als je hier een wandeling maakt door de ruige plantengroei zie de vele kleuren. Loop via de wandelroute door dit mooie natuurgebied. Tip: ga op excursie met een gids.

De natuur is uniek door mengeling van zoet en zout

Door de afsluiting van de Philipsdam zijn de Dintelse Gorzen droog komen te liggen. Eb en vloed hielden op en er kwam in de vroegere hoge schorren en de lager gelegen slikken andere, uitzonderlijke natuur voor terug. De grond in het natuurgebied is veranderlijk zoet en zout. Dit zorgt voor veelzijdig gewas. In de lage slikken zijn nog altijd zoutminnende zeekraal en lamsoor te vinden. In de voormalige schorren zijn wilgen, duinriet en vlier te vinden. In april geeft dit prachtige kleuren aan deze natuur. Duizenden orchideeën bloeien er in juni. Dat is een perfect moment om van de natuur in de Dintelse Gorzen te genieten.

De krachtpatsers in het natuurgebied

Naast planten voelen ook vogels zich thuis in de Dintelse Gorzen. De spierwitte zilverreiger en de lepelaar zoeken naar voedsel in het ondiepe water van dit natuurgebied. Ondertussen jagen de buizerd en de blauwe kiekendief boven de vlaktes.

De grote grazers in het natuurgebied

Grazende Schotse hooglanders zorgen ervoor dat het natuurgebied open blijft. Als je een wandeling door dit natuurgebied maakt heb je kans om deze dieren tegen het lijf te lopen. Het is verleidelijk om de Schotse hooglanders te aaien, maar sta er wel bij stil dat het wilde beesten zijn in de vrije natuur. Het is dus aan te raden om voor de zekerheid voldoende afstand te houden.

Wat is er te doen in natuurgebied de Dintelse Gorzen?

  • In alle rust door een ruim 500 hectare natuurgebied lopen
  • Een 5 km lange wandelroute langs een vogelkijkhut lopen. Tip: neem je verrekijker mee
  • Door de natuur op excursie gaan onder leiding van een gids. Informeer hiervoor bij Natuurmonumenten.
  • Voor een hapje en een drankje Eetcafe ‘t Goeleven, Brasserie Kakelbont of Restaurant Beneden Sas een bezoekje brengen.
  • Vraag meer informatie over de omgeving en natuur bij VVV Brabantse Wal

Hoe is het natuurgebied de Dintelse Gorzen te bereiken?

De Dintelse Gorzen zijn met de auto het best te bereiken. Je rijdt naar de Vlietdijk in Dinteloord. Aan het einde van de weg kan je parkeren. Ga je met het openbaar vervoer? Dan neem je vanaf het station Bergen op Zoom de bus naar De Heense Molen. Dan is het nog ongeveer 30 minuten lopen naar het natuurgebied. Ga je op de fiets? Dan is het vanaf het station Bergen op Zoom ongeveer een uur fietsen.