Neeltje Jans

Neeltje Jans

Welkom bij natuurgebied Neeltje Jans

Een dag uitwaaien op Neeltje Jans. Het eiland dat zich halverwege de Oosterscheldekering bevindt. Je kan het hele jaar in dit mooie natuurgebied een wandeling maken. Je kan ook met een boot langs de stormvloedkering varen en tevens speuren naar zeehonden.

Een natuurgebied van belang

Neeltje Jans maakt deel uit van Nationaal Park Oosterschelde. De Nationale Parken maken op hun beurt onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). EHS is een landelijk netwerk van diverse natuurgebieden. Gezamenlijk zijn ze de ruggengraat van de Nederlandse natuurgebieden. Neeltje Jans maakt tevens deel uit van Natura 2000. Dit is het Europese netwerk van natuurgebieden:

Jong natuurgebied

In het verleden was Neeltje Jans een zandplaat die in de monding van de Oosterschelde lag. Halverwege Noord-Beveland en Schouwen. De plaat is indertijd opgehoogd voor de bouw van de stormvloedkering en werd omgevormd tot werkeiland. Nadat de werkzaamheden waren beëindigd in 1986, kwam Neeltje Jans in de grip van de elementen. Door weer en wind werd een duinlandschap gevormd dat tot heden wordt bijeengehouden door duindoorn en helmgras. Dat maakt Neeltje Jans tot een van de jongste natuurgebieden in Zeeland.

Wat kun je in natuurgebied Neeltje Jans doen?

  • Op paden en wegen vrij wandelen, gemarkeerde wandelroutes zijn aangegeven
  • Het Deltapark Neeltje Jans bezoeken. Verschillende plezierige attracties zijn aanwezig voor een leuke dag
  • Met boot langs de stormvloedkering varen en zeehonden ontdekken
  • Neem gerust jouw hond mee, wel aangelijnd en mag niet mee in het Deltapark
  • Kijken naar vogels vanaf een uitkijkpunt, dat ook toegankelijk is voor mindervaliden en rolstoelgebruikers

Hoe kan je natuurgebied Neeltje Jans bereiken?

Via de N57 Burgh-Haamstede en Middelburg volgen. Na ongeveer acht kilometer de afslag Neeltje Jans nemen. Bij het Deltapark is voldoende parkeergelegenheid. Met het openbaar vervoer? Vanaf station Vlissingen lijn 104 (Connexxion) naar Deltapark Neeltje Jans.