Kwistenburg

Kwistenburg

Welkom in natuurgebied Kwistenburg

In het verleden was natuurgebied Kwistenburg een getijdengebied. Tegenwoordig is het een buitendijks grasland. Kwistenburg is voor vogels een oase. Natuurgebied Kwistenburg bij Wolphaartsdijk is niet te betreden.  Wel is vanaf de Zeedijk van de natuur te genieten met een verrekijker.

Natuur onderhevig aan verandering

Natuurgebied Kwistenburg ligt aan het Veerse Meer. Eb en vloed hadden ooit vrij spel in dit natuurgebied, maar tegenwoordig is deze zeearm afgesloten aan twee kanten. Het zoute water werd brak. Het zoute water dat tegenwoordig het Veerse Meer binnen stroomt, is niet voldoende om de vroegere oevervegetatie te laten floreren. Hierdoor kwam de verandering in dit natuurgebied van getijdengebied naar grasland. In de zomer komt onder andere ijzerhard tot bloei op de naast gelegen dijk.

Vanaf de Zeedijk vogels spotten

In het natuurgebied Kwistenburg, op de slikken en met gras begroeide schorren, komen veel steltlopers, weidevogels en eenden voor. In de wintermaanden overnachten in dit gebied kolganzen, rotganzen en smienten. Vanaf de Zeedijk kan je met een verrekijker deze vogels spotten

Wat is er te doen in natuurgebied Kwistenburg?

  • Vanaf de Zeedijk bij Wolphaartsdijk uit kijken over dit natuurgebied
  • De Veerse Meerroute fietsen langs de graslanden van Kwistenburg
  • Het boomgaardterras van Van Buiten Uit bezoeken aan de Bouwensputseweg in Wolphaartsdijk. Tussen de perenbomen genieten van een kopje koffie en/of thee.
  • Over de natuur en omgeving van natuurgebied Kwistenburg is bij VVV Zeeland in Goes meer informatie te vinden.

Hoe is het natuurgebied Kwistenburg te bereiken?

Het natuurgebied Kwistenburg dan ten noorden ligt van het dorp Wolphaartsdijk is niet open. Het natuurgebied Kwistenburg is vanaf de Zeedijk te overzien. Je komt hier door vanuit Wolfphaartsdijk de Noorddijk op te rijden.