Middelplaten

Middelplaten

Welkom in natuurgebied de Middelplaten

Bij Wolphaartsdijk In het Veerse Meer bevinden zich meerdere unieke onbewoonde eilanden, genaamd de Middelplaten. Deze eilanden zijn in trek voor broedende vogels. Met een gehuurde kano (www.kanoa.nl) kunt u optimaal genieten van dit ongerepte natuurgebied. Ook is er de gelegenheid met een boswachter op excursie te gaan.

Natuurgebied Middelplaten voor broedvogels

Natuurgebied Middelplaten wordt gevormd door een aantal eilanden die in het Veerse Meer liggen. De weidegronden op deze vroegere zandplaten zijn perfecte rustplaatsen voor broedende vogels. Vogels zoals visdiefjes, bergeenden, kluten en ook kolonies aalscholvers en lepelaars brengen hun jongen groot op deze eilanden. In de winter is het natuurgebied Middelplaten een bestemming die in trek is voor grote groepen kolganzen, smienten en brandganzen.

Verscheidenheid in aanbod van planten

Natuurgebied Middelplaten biedt naast een uiteenlopend aanbod aan vogels, ook dat van unieke planten. Door de aanwezigheid van koeien en Haflinger pony’s die op de eilanden van Middelplaten grazen, is de plantengroei constant verschillend met bijvoorbeeld grote ratelaars, rode ogentroosten en addertongen. Orchideeën zoals de moeraswespenorchis en rietorchis groeien ook goed in dit natuurgebied. Ook groeien hier de niet vaak voorkomende zoutminnende planten als de zeevetmuur, zeekraal en blauw kweldergras.

Halfinger pony’s

Vanaf 1992 is er een kudde Haflinger pony’s in het natuurgebied de Middelplaten. Deze 14 paarden zorgen met hun gegraas ervoor dat dit natuurgebied open blijft. Door de zorg van Natuurmonumenten kan deze kudde zo goed als mogelijk op hun natuurlijke wijze leven.

Wat is er te doen in natuurgebied Middelplaten?

  • Pak de verrekijker voor het prachtige uitzicht dat je hebt vanaf het vogelkijkpunt dat aan de Muidenweg ligt in Wolphaartsdijk.
  • Kano huren bij Kanoa op de locatie Haven De Piet Muidenweg 225 in Wolphaartsdijk.
  • Met familie, vrienden of collega’s de Middelplaten verkennen.
  • Oude muraltmuren bezoeken bij Wolphaartsdijk langs het Veerse Meer
  • Voor meer informatie over het natuurgebied Middelplaten en omgeving kunt u terecht  bij het kantoor in Goest van VVV Zeeland

Hoe is het natuurgebied Middelplaten te bereiken?

Alleen als een gids van Natuurmonumenten u begeleidt kunt u naar de eilanden van de Middelplaten. Het is wel mogelijk het natuurgebied Middelplaten te zien vanaf het water of de Muidenweg in Wolphaartsdijk.