Imstenraderbos

Imstenraderbos

Welkom in natuurgebied Imstenraderbos

“Imstenraderbos: De kleine versie van Zuid-Limburg genoemd. Er zijn glooiende beukenbossen, graslanden, hoogstamfruitbomen, uitzichten op idyllische landgoederen en landerijen. In deze bossen broedt de geheimzinnige havik, in de schemering is de bosuil te horen en kan je reeën tegenkomen. Gedurende de nacht is het bos het domein van de vleermuizen.”

Over het Imstenraderbos

Een fascinerend mooi bos waar je niet veel mensen tegenkomt. Toch is het dichtbij de stad Heerlen. Dit is het beeld van het Imstenraderbos in Zuid-Limburg.

Wandelen, Fietsen of mountainbiken in het natuurgebied Imstenraderbos

In Zuid-Limburg ligt het Imstenraderbos. Dat houdt in dat je er een paar flinke klimmetjes kunt verwachten. Zowel voor het wandelen, fietsen of mountainbiken. Bij tijd en wijle is het een beste uitdaging. Je doet het echter  niet voor niets want het uitzicht is fantastisch. Na de weilanden vol met bloemen staan, komt in de verte de stad Heerlen in beeld. De verschillende wandelroutes en mountainbikeroutes leiden jou over hellingen, heuveltoppen, langs beekjes en ook door dalen.

Torenhoge bomen

Lopend door het Imstenraderbos, rijzen boven je hoofd torenhoge woudreuzen op van beuken en eiken. De beuken in dit bos zijn wellicht de hoogste in heel Nederland. Vanuit het dal moeten ze er alles aan doen om nog een beetje zonnestralen mee te pakken en wedijveren met de andere bomen die hoger op de helling staan. Dit speelt al vanaf de 18de eeuw en maakt dat ze zo groot zijn geworden.

Het spotten van roofvogels

Het idyllische Imstenraderbos is het jachtterrein van vleermuizen, uilen en ook haviken. Als je rustig gaat zitten aan de bosrand heb je kans dat je een buizerd een muis ziet vangen. Wil je dat goed zien, dan is het aan te raden een verrekijker mee te nemen. Tijdens de avondschemering kan je wellicht een vleermuis zien die op jacht is.

Middeleeuws kasteel in Imstenraderbos

Vanaf de 14e tot de 17e eeuw stond er een kasteel in het Imstenraderbos. Aan kasteel Imstenrade dankt het bos zijn naam. De Landheer graaf de Loë heeft dit bos gebruikt als zijn jachtgebied. Je kan de restanten van het kasteel nog terug zien als je goed zoekt. Wellicht dat je de grensstenen van het kasteel ziet liggen.

Wat wordt er gedaan in het Imstenraderbos

Voor de planten en vogels

De natuur krijgt volop de ruimte in het Imstenraderbos. De gigantische dode beuken die tijdens een recente storm omwaaiden blijven waar mogelijk liggen en herbergen nu paddenstoelen en larven van insecten. Zonlicht komt weer op de bodem en jonge bomen en struiken kunnen opgroeien. Daartussen verstoppen reeën en hazen zich.