Genhoes

Genhoes

Welkom in natuurgebied Genhoes

Historie, cultuur en natuur verenigen zich in de prachtige omgeving aan de Geul. Je maakt een mooie wandeling van het kasteel Genhoes naar het stijlvolle kasteel Schaloen. Daar een kijkje nemen bij de Däölkesberg of een bezoekje aan de kasteeltuin. En ook genieten van het pittoreske Oud-Valkenburg. Hier zijn kleurrijke vogels te zien. Bijvoorbeeld de grote gele kwikstaart of de gekraagde roodstaart.

Het natuurgebied Genhoes biedt cultuurhistorie

In dit natuurgebied vind je in een vrij klein gebied kastelen, archeologische vondsten uit de late steentijd, religieuze beeldjes en een kluizenaarswoning. Allemaal prachtige historische overblijfselen. Niet alle bouwwerken en natuur in Genhoes zijn in het bezit van Natuurmonumenten. Doordat alles met elkaar verbonden is, kun je het een niet noemen zonder het ander ook te vermelden.

Wat is er te doen in het natuurgebied Genhoes?

  • Een wandeling maken door dit fraaie natuurgebied;
  • Diverse mogelijkheden om te fietsen rondom Valkenburg
  • Voor een lekker drankje en hapje is Valkenburg een ideale plek
  • Een bezoek brengen aan de orchideeëntuin van Staatsbosbeheer
  • Een kijkje nemen in de Kasteeltuin Oud Valkenburg

Over de Geul

De Geul doet zijn naam hier eer aan. Deze beek heeft in de afgelopen duizenden jaren een bedding in het kalksteenplateau uitgesleten. Hierdoor is een fraai landschap ontstaan. De rivier de Geul ontspringt in Raeren (België) en mondt uit in de Maas bij Voulwames (Itteren). De Geul heeft een lengte van 58 kilometer met een verval van circa 250 meter.