Fort Ellewoutsdijk

Fort Ellewoutsdijk

Welkom in natuurgebied Fort Ellewoutsdijk

Beleef de historie door Fort Ellewoutsdijk te bezoeken! Het fort maakt deel uit van een negentiende-eeuws verdedigingslinie voor het bewaken van de scheepvaart. Ga mee op een excursie in deze fraaie vesting en ondervind de schoonheid van het uitzicht en de prachtige natuur!

Eerst een gevangenis en nu een trekpleister

tussen 1835 en 1839 is Fort Ellewoutsdijk gebouwd. Dit gebeurde na de afscheiding door België van Nederland. De kanonnen op de vesting van Terneuzen en Fort Ellewoutsdijk verdedigde samen de Westerschelde. Gedurende de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers het fort in breidden de vesting uit met bunkers. Ook werd het fort door de Duitsers als gevangenis gebruikt. Deze functie bleef ook na de oorlog als gevangenis voor NSB’ers. Daarna nam Defensie het fort in gebruik als arsenaal. In 1981 kocht Natuurmonumenten Fort Ellewoutsdijk en beheert zij het fort. Er zijn diverse kazematten (een tegen vijandelijk vuur gedekte en van schietgaten voorziene ruimte) open gesteld voor bezoekers.

Ontdek de diverse vogels

Rondom Fort Ellewoutsdijk vormt het natuurgebied een ecologische verbindingszone tussen de andere natuurgebieden Inlaag 2005,Inlaag 1887 en Zuidgors . Als het water hoog staat zie je dat veel vogels hier voor hun kostje aan het scharrelen zijn. Boerenzwaluwen en Zwarte roodstaarten zijn o.a. de vogelsoorten die hier op het fort broeden. Er is op de dijk een vogel uitkijkpunt dat een schitterend uitzicht geeft over de Westerschelde.

Wat is er te doen in het natuurgebied Fort Ellewoutsdijk?

  • Met verrekijker naar het vogel uitkijkpunt en spot de vogels!
  • Diverse excursies die georganiseerd worden
  • Het fort is toegankelijk voor rolstoelgebruikers met ook een toegankelijk toilet
  • Kijk op VVV Goes voor verdere informatie van de omgeving
  • Er zijn koffie en thee faciliteiten (automaat)
  • U kunt lopende exposities bekijken van diverse kunstenaars
  • Vogels kijken in de andere natuurgebieden zoals Inlaag 2005, Inlaag 1887 en het Zuidgors

Hoe is het natuurgebied Fort Ellewoutsdijk te bereiken?

Het fort ligt zuidelijk van Ellewoutsdijk in een schitterend natuurgebied. Als je met de auto naar de Fortweg in Ellewoutsdijk rijdt, kan je hier parkeren. Via openbaar vervoer is het fort bereikbaar met lijn 25(b) vanuit het busstation in Goes. Stap over op buslijn 21 in Baarland. Daarna uitstappen bij de bushalte Ellewoutsdijk. Vandaar uit is dan nog een klein eindje lopen richting natuurgebied.