De Reten

De Reten

Welkom in natuurgebied De Reten

Maak een wandeling over de nieuwe natuur en heidevelden van natuurgebied De Reten. Met wat geluk zie je een glimp van de gladde slang in de vochtige heide. Als het nat weer is, is het raadzaam laarzen aan te doen.

Over het gebied De Reten

In het natuurgebied de Reten dichtbij Zundert is het heerlijk wandelen door akkers, graslanden en heide. Dit natuurgebied ligt tussen de Oude Buisse Heide en Landgoed De Moeren van familie Ter Kuile. Door Natuurmonumenten wordt gewerkt aan het herstel van de heide.

Kleine koe in het gebied De Reten

Heidekoeien, een zeldzaam huisdierras, grazen op de graslanden van dit gebied. Kom eens kijken naar deze prachtige kleine koeien. Je ziet dan dat door deze groep koeien wildere stukken ontstaan waardoor diverse bijzondere planten groeien. Daar profiteren weer Insecten en andere dieren van. De patrijs en de roodborsttapuit broeden in dit gebied.

Over uitgestrekte heidevelden wandelen in De Reten

De Reten grenst in het zuiden aan de Oude Buisse Heide en aan het Landgoed De Moeren in het oosten. Het is hier lekker wandelen door verschillende natuurgebieden. De ‘blauwe’ Koepelroute, vlak bij Zundert (11 km) leid je over de diverse landerijen die ieder hun eigen karakter hebben. Omdat je diverse nattere terreinen doorkruist, is het raadzaam goede laarzen of laarzen aan te trekken.

Voor de gladde slang gebieden samenvoegen

Natuurmonumenten heeft tussenliggende landbouwgronden veranderd om er heide van te maken. Hierdoor ontstaat er een omvangrijk aaneengesloten heidegebied. De gladde slang heeft baat bij die momenteel gescheiden van elkaar leeft in twee leefgemeenschappen. Als het gebied verrijkt is met vochtige heide wordt uitwisseling weer mogelijk. Tevens hebben vlinders zoals heideblauwtje en bont dikkopje profijt van het herstel van de natuur.

Wat is er in het natuurgebied De Reten doen?

  • Over de paden en wegen door de natuur wandelen
  • De koepelroute, 12 km lopen
  • Vincent van Gogh Huis bezoeken
  • Met de hond wandelen, indien zij aangelijnd zijn