Abdijbossen

Abdijbossen

Welkom in natuurgebied de Abdijbossen

De Abdijbossen liggen op de hoge zandgronden tussen Ossendracht en Hoogerheide in Noord Brabant. Het is heerlijk wandelen door dit bos met Oostenrijkse dennen, vlier en berk. Het hoogteverschil bedraagt ongeveer dertig meter met de Noordpolder van Ossendrecht dat er naast ligt.

Over de Abdijbossen

Er is een hoogteverschil van circa dertig meter met de aangrenzende Noordpolder van Ossendrecht. Dit natuurgebied ligt tegen de grenzen van Noord-Brabant, Zeeland en België.

De Natuurpoort

De Volksabdij bij de Abdijbossen behoort tot de Natuurpoorten van Brabant. Samen met de Brabantse Wal en de poorten van het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Je wandelt vanaf de Volksabdij zo het grensoverschrijdende natuurgebied in. Ondertussen genietend van de diverse vogels die in het bos zijn en de panorama’s vanaf de wal die hoger ligt.

Een wandeling door het gebied maken

Er zijn drie wandelroutes door dit gebied. De wandelroute Pauw die 5 km lang is. De Abdijwandeling die is 2,5 km) lag. En de wandelroute Kikker van 4,5 km lengte. De Pauw route herken je aan de blauwe bordjes met een pauw die voor een deel loopt over de Brabantse Wal. Vanaf hier is er een fraai uitzicht met klimmen en dalen. De Abdijwandeling voert je door bosgebied en is aangeduid met paarse bordjes. Als je een liefhebber bent van wandelen gecombineerd met lekker eten en drinken, kies dan voor de Stap en Smaak wandeling. Deze wandelroute is plusminus 14 kilometer lang. Onderweg maak je een aantal tussenstops voor een lekkere culinaire rustpauze.

Naar de vogels kijken

Er broeden diverse vogelsoorten in de abdijbossen, zoals de Vlaamse gaai, het roodborstje, pimpelmees en koolmees. Natuurmonumenten brengt open plekken tot stand in het bos waar loofbomen als lijsterbes en berk kunnen ontkiemen. Uit deze ingreep komt een afwisselend en natuurlijker bos tot stand. Daardoor komen er ook een groter aantal dieren en planten dieren naar dit gebied. En dat is voor iedereen genieten.

In de Volksabdij eten, drinken en slapen

Restaurant De Blauwe Pauw van Natuurpoort De Volksabdij biedt je na het wandelen de mogelijkheid te eten of te drinken. De Volksabdij biedt de mogelijkheid om te overnachten.