Wellse Waard

Wellse Waard

Welkom in de Wellse Waard

Dit kleine uiterwaard geeft samen met het wiel een prachtig uitzicht aan de Maas. Hier kan je allerlei watervogels zien. Je geniet het meest van dit kleine gebied tijdens een wat langere wandeling langs het Baanbrekerpad. Dit klompenpad, dat modderig kan zijn, is mooi om te doen als je een liefhebber bent van natuur en cultuur. Het voert je bijvoorbeeld langs het fraaie kasteel Ammersoyen.

Over het gebied de Wellse Waard

Tegenwoordig ligt De Wellse waard in Gelderland. Honderden jaren geleden, in de 15e eeuw, lag het gebied nog aan de Brabantse kant van de Maas. Een herinnering hieraan is De Meersloot. Dat is een oude rivierbedding die aan de noordkant van Ammerzoden ligt.  

Dit is niet de enige verandering aan de Maasbedding. Het gebied en de dijk zijn in 1904 ook aangepast. Hierdoor komt het dat er buitendijks in de uiterwaard een wiel ligt. Een wiel is een plas die door een dijkdoorbraak ontstaat. Doorgaans bevinden deze wielen zich binnendijks. Dus aan de andere kant.

De stroomruggen zijn in het landschap nog enigszins zichtbaar. Daaraan zie je hoe stroming van de Maas in de afgelopen eeuwen is geweest.