Gouwzee fietsroute

Gouwzee fietsroute

De Gouwzee fietsroute is een gevarieerde fietstocht langs de grenzen van de Gouwzee en de droogmakerij De Purmer. Je kijkt vanaf de dijken uit op de Gouwzee, de polder en het omgeven oudere land. In de zomer zijn er op de drassige graslanden veel weidevogels. In de winter zijn er tienduizenden overwinteraars zoals de brilduiker, smient en kuifeend.

De fietsroute voert je langs een vroegere trambaan, langs historische gemalen en door karakteristieke Zuiderzeeplaatsen als Marken, Monnickendam, Volendam en Edam. De overtocht met de boot naar Marken is een hoogtepunt. Marken is beroemd om haar houten huizen op werven. Een absolute aanrader om te gaan bezoeken.

Je fietst van knooppunt naar knooppunt via fietsknooppuntennetwerk Laag-Holland. De fietsroute heeft de start en finish even iets oostelijk van het station Purmerend. Je kan uiteraard ook op een ander knooppunt beginnen. De fietstocht wordt ook beschreven op de Fietskaart Purmer en Gouwzee. Je fietst langs historische vissersplaatsen en door het polderland. De fietskaart is te verkrijgen bij Informatiecentrum Beemster, Bezoekerscentrum Het Twiske of bij de plaatselijke VVV’s van Graft-De Rijp, Edam, Volendam en Amsterdam.