Waterloopbos

Waterloopbos

Welkom in natuurgebied Waterloopbos

In een fraai polderbos ligt een historisch openlucht laboratorium. Dat is het Rijksmonument Waterloopbos. In dit bos zijn talloze onderzoeken gedaan naar het gedrag van water. Je ziet er nog overblijfselen van de onderzoeken naar de Deltawerken en waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. Het Waterloopbos is open van zonsopgang tot zonsondergang. De aangegeven wandelroutes voeren je naar de modellen van de waterwerken die in het bos liggen als ruïnes.

Het openlucht laboratorium

De vele modellen in het Waterloopbos komen vort uit het vroegere Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. De oudste modellen zijn uit de jaren vijftig. Dat was de tijd van de wederopbouw waarin grote waterwerken aangelegd werden. Voor realisatie daarvan was veel onderzoek nodig. De plaats voor het uitvoeren van die onderzoeken werd gevonden in het  jonge Waterloopbos waar meer dan voldoende water was.

In het bos werden niet alleen Nederlandse maar ook buitenlandse havens, rivieren en kusten voor wetenschappelijke doeleinden nagebouwd. Zoals bijvoorbeeld de haven van Bangkok en de kust van Denemarken. Maar ook de Willemstunnel in Rotterdam en de haven van IJmuiden. Er zijn al met al meer dan 200 verschillende onderzoeken uitgevoerd.