De Sprengenberg

De Sprengenberg

Welkom in natuurgebied De Sprengenberg

De Sprengenberg is een prachtig natuurgebied in de provincie Overijssel. Het gebied bestaat uit uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen en biedt een thuis aan diverse planten- en diersoorten. Hieronder vind je meer informatie over de categorieën van dit gebied, wat er te doen is in de buurt en de wandel- en fietsroutes:

  • Flora en fauna: De Sprengenberg is een belangrijk leefgebied voor verschillende dieren, zoals de das, ree en havik. Daarnaast groeien er diverse plantensoorten, waaronder de zeldzame gele anemoon.
  • Recreatie: Het gebied leent zich uitstekend voor wandelen en fietsen. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes uitgestippeld die je kunt volgen en onderweg kun je genieten van de mooie omgeving. Daarnaast is het ook mogelijk om te paardrijden en kun je er mountainbiken.

Wat er te doen is in de buurt

  • Bezoek het dorp Holten: Hier kun je gezellig winkelen in de winkelstraat en genieten van een hapje en drankje op een van de terrasjes. Ook kun je een bezoek brengen aan het Natuurmuseum Holterberg, waar je alles te weten kunt komen over de natuur in het gebied.
  • Bezoek het nabijgelegen Avonturenpark Hellendoorn: Dit pretpark biedt vertier voor jong en oud met diverse attracties en shows.
  • Breng een bezoek aan de Sallandse Heuvelrug: Dit natuurgebied biedt nog meer wandel- en fietsroutes en is tevens een belangrijk leefgebied voor de korhoen.

Wandelroutes

  • Sprengenbergwandeling: Dit is een wandeling van 7,5 km die je langs de mooiste plekjes van de Sprengenberg brengt. Onderweg kom je langs heidevelden, bossen en zandverstuivingen.
  • Holterbergwandeling: Deze wandeling van 11 km brengt je naar de Holterberg, een ander prachtig natuurgebied in de buurt van de Sprengenberg. Onderweg kun je genieten van de mooie vergezichten en kun je zomaar een kudde schapen tegenkomen.
  • Rondje Sprengenberg: Dit is een wandeling van 18 km die je rondom de Sprengenberg voert. Tijdens deze wandeling kom je langs diverse hoogtepunten van het gebied, waaronder de Holterberg en het dorp Holten.

Fietsroutes

  • Sprengenbergroute: Deze fietsroute van 42 km brengt je langs de mooiste plekjes van de Sprengenberg en de Holterberg. Onderweg kun je genieten van de mooie natuur en kun je een bezoek brengen aan het Natuurmuseum Holterberg.
  • Reggedalroute: Deze fietsroute van 43 km brengt je door het prachtige Reggedal, een ander natuurgebied in de buurt van de Sprengenberg. Onderweg kom je langs diverse historische boerderijen en molens.